U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

Hoe werkt gastouderopvang;

Gastouderopvang is opvang die helemaal is afgestemd op u en uw kind. Uw kind wordt iedere dag opgevangen door één en dezelfde gastouder. De gastouder kan zo precies op de behoeftes en de ontwikkeling van uw kind inspelen. Uw kind zal zich daarom snel vertrouwd voelen bij de gastouder. De opvang is ook afgestemd op uw wensen. Uw gastouder vangt uw kinderen op tijden op dat u daar behoefte aan hebt. Wordt het een keer iets later, omdat een vergadering uitloopt, of heeft u flexibele opvang nodig omdat u in de zorg werkt? Dat is geen probleem, want de meeste gastouders zijn erg flexibel. Om de perfecte opvang te vinden voor uw kind zullen we de volgende stappen met u doorlopen.

Het intakegesprek: uw wensen op een rij

De bemiddelingsmedewerker die u zal begeleiden, neemt telefonisch contact met u op.  Tijdens het intakegesprek vertellen we u nog het een en ander over het Gastouderbureau en brengen we uw wensen in kaart. Natuurlijk willen we graag weten hoeveel kinderen uw gezin telt en hoe oud ze zijn. Op welke dagen en tijden is opvang nodig en hoe lang? Moet de gastouder uw kinderen van en naar school halen en brengen? Welke wensen heeft u ten aanzien van de opvoeding en verzorging van uw kinderen?

Wilt u dat er andere kinderen aanwezig zijn tijdens de opvang? Geeft u de voorkeur aan een gastouder die een bekende van u is, of wilt u liever gebruik maken van een gastouder uit ons bestand? Over welke faciliteiten moet een gastouder beschikken? Wilt u opvang bij u thuis of bij de gastouder? (Dit gesprek vervalt als de gastouder of de vraagouder elkaar al hebben gevonden, buiten het gastouderbureau om.)

De bemiddeling: op zoek naar een goed opvangadres

Zodra u weet waar u naar op zoek bent, kunt u contact opnemen met Tamara’s gastouderbureau. Wij helpen u graag met het vinden van een geschikte gastouder. Heeft u al een gastouder gevonden (bijvoorbeeld een oma, tante, een kennis of via social media), dan kunt u zich samen inschrijven bij Tamara’s. Wij controleren of uw gastouder al in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP) staat. Mocht dit niet het geval zijn, dan zorgen wij ervoor dat uw gastouder ingeschreven wordt en voor u aan de slag kan.

De kennismaking: goede afspraken maken

Zodra u of het gastouderbureau een gastouder heeft gevonden, kunt u kennismaken. Onze gastouders vinden het leuk wanneer u als ouder een kijkje komt nemen in de opvang. Als u dit doet wanneer er kinderen aanwezig zijn, krijgt u gelijk een goede indruk van de sfeer. Is de kennismaking geslaagd en heeft u na afloop een goed gevoel, dan kunt u en de gastouder er nog eventjes rustig over nadenken. (indien dat nodig is) Maar zijn jullie er al beide over uit om samen de stap te gaan nemen, dan zal er een startgesprek worden gepland met Tamara’s en u. Daarin worden alle afspraken formeel vastgelegd en worden alle praktische zaken nog eens besproken. (Dit gesprek komt ook weleens voor tijdens het tekenen van de contracten bij de gastouder thuis, want dan hebben de gastouder en de ouders het tijdens hun bezoekje al samen alles besproken. Dit komt  ook wel vaker voor, omdat de gastouder dan ook eerder als zelfstandige wordt gezien.)

Het jawoord: de koppeling is een feit

Tijdens het kennismakingsgesprek zijn allerlei praktische zaken rond de opvang besproken. U heeft bijvoorbeeld afspraken gemaakt over de huisregels, voeding, slapen, huisdieren, betaling, vervoer, buiten spelen en de dagen/tijden dat het gastkind komt wennen.

Kinderopvangtoeslag aanvragen

Wanneer u gebruik maakt van een gastouder via Tamara’s heeft u recht op kinderopvangtoeslag. Doet u dit op tijd, want het duurt enkele weken (6 á 8 weken) voordat de Belastingdienst de toeslag uitkeert. Het is jammer als u dit aanzienlijke bedrag moet voorschieten. Komt u er niet uit? Dan helpen wij u graag met de aanvraag.

Evaluatie en contact

Uw bemiddelingsmedewerker van Tamara’s Gastouderbureau blijft uw aanspreekpunt, ook na de bemiddeling. Wanneer de opvang eenmaal loopt, vindt er na 12 weken een telefonisch evaluatiegesprek plaats tussen u en het gastouderbureau. Tijdens dit gesprek wisselt u ervaringen uit en worden, indien nodig, afspraken aangepast aan veranderde omstandigheden en de ontwikkeling van uw kind. Dit wordt allemaal schriftelijk genoteerd en het formulier is dan terug te vinden in het systeem. Zit uw kind al weer een jaar in de opvang bij de gastouder, dan worden er door de gastouder en de ouder een jaarlijkse evaluatieformulier ingevuld. In dat formulier wordt van alles gevraagd rondom de opvang en uw kind met hoe het allemaal loopt. En die formulieren worden dan met de gastouder besproken. De vraagouder mag hier bij aanwezig zijn, indien ze dat willen.